"Jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipää ja toisella kukkanen."

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Parvekesuunnitelmia

Harjoitteluni Tampereen Plantagenissa on ohitse ja nyt olen oikeissa töissä uudessa Pirkkalan Plantagenissa. Tai oikeastaan se on sellainen kesämyymälä. Taivasalla ja säiden armoilla kauppakeskuksen parkkipaikalla. Mutta se on ihana, pieni ja kompakti myymälä, jossa minä olen saanut olla alusta saakka mukana! :)
Kesätöiden saaminen seudulta on varmistanut myös sen, että tulen viettämään suurimman osan kesästäni Tampereella. Tämä taas on mahdollistanut sen, että olen pystynyt suunnittelemaan parvekettani! Viime kesänä en kylvänyt mitään enkä laittanut parvekkeelle yhtään mitään, sillä olin Kouvolassa koko kesän. Mutta nyt! Nyt on niin paljon suuria suunnitelmia.

Orvokkiamppeli parvekkeella.

Parvekkeeni on pyöreäreunainen puolipallo, suuntana itä. Mutta koska parvekkeeni on talon kulmassa ja kaikilta paitsi yhdeltä sivulta avoin, on se erittäin tuulinen sekä etelän puolelta melkoisen paahteinenkin. Tuulisuutta lisää se, että parvekkeen kaide on metalliristikko josta tuuli pääsee puhaltamaan läpi ja kaatamaan kaikki kasvit, vaikka ne olisi sijoitettu lattialle kaiteen viereen.
Ensimmäinen muutoskohteeni onkin kaide. Olen ajatellut hankkia 5m rullan pajuaitaa, jonka sidon kaidetta vasten tuulensuojaksi. Pajuaita on todellakin myös kauniimpi kuin kellertävä ristikko! :)
Lisäksi olen ajatellut hankkia suuren puulaatikon, jonka vuoraan styroksilla ja muovilla. Haluan laatikkoon köynnöskehikön ja kasvamaan isokukkaisen kärhön. Toivoisin, että köynnös kasvaessaan toisi edes hitusen tuulensuojaa muille kasveille.

Pyörä on saanut kavereita viipyessään parvekkeella talviteloilla.

Parvekkeen lattia on sekin ongelmallinen. Koska parveke on todella avoin, niin vesisateella se kastuu aivan kokonaan. Sade kastelee olohuoneen ikkunankin, vaikka päällä on yläkerran parveke. Räsymatot eivät siis tule kysymykseen, vaikka rakastan niitä varsinkin ulkotiloissa. Puisia laattoja karsastan, koska niitä on vaikea saada talveksi mahtumaan sisälle ja toiseksi ne kuitenkin, aivan varmasti, jossain vaiheessa, alkavat klonksumaan ja kolisemaan. Olen siis katsellut muovisia parvekelaattoja, jotka ovat kevyitä ja pieniä. Periaatteesta en tosin haluaisi parvekkeelleni mitään muovista. K-Raudassa tosin oli hyvä vaihtoehto muovilaatoille: 30x30cm puulaattoja, joissa oli muovitettu pohja. Hinta muistaakseni 2,90e/kpl. Nekin voisivat olla kivoja.

Mukuloista kasvaa noropunatähkää (Liatris spicata) ja matalaa liljaa (Lilium 'Lollypop'). Suunnitelmissa istuttaa kummatkin talvehtivaan perennalaatikkoon.

3 kommenttia:

 1. Heip. TUli postistasi mieen eräs edellinen parveke mikä myös oli sateinen avoimmuutensa takia. Viritin metallilanka- aidasta suojan eteen ( mikä itsessään ei suojannut lainkaan ) mitä pitkin annoin yksivuotisten köynnösten kiivetä vapaasti kaikkialle ( ruusupapu oli sissien sissi eikä välittänyt tuulesta ja kettuillakseen alleviivasi elinvoimaansa kiipeämällä yläkerran naapurin parvekkeelle asti. Muori oli onnessaan ja jatkoi pavun tukemista omalta osaltaan.
  Tässä nyk. asunnossa on vielä avoimempi parveke missä kattona taivas ja odotan jännittyneenä ilmojen lämpenemistä että saisin jo ämpärissä kasvavat ruusupavut hilata parvekkeelle pysyväisesti. Lajin pitäisi olla kylmää kestävä mutta parveke on ilmastoltaan " saaristo " vaikka sisämaassa asumme.

  Jään seuraamaan kiinnostuneena purkkipuutarhasi kasvamista.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Onko Purkkipuutarha nyt kokonaan hiljentynyt vai oletko vaihtanut osoitetta?

  Vaaleakukkainen pelargoniprinssini kukoistaa upeasti; kiitos siitä. Kauniita loppukesän päiviä!

  Krista

  VastaaPoista
 3. Hei Krista!
  Purkkipuutarhassa taisi tapahtua jonkinlainen burnout sen jälkeen kun sain tiristettyä sinne kaiken pakollisen opiskeluun liittyvän. En kuitenkaan ole valmis luopumaan leikistä vielä ja kuvia kesältäkin olisi jakaa vaikka kuinka! :)
  Mahtavaa kuulla prinssistäsi. Omat pistokkaani kukkivat myös upeasti edelleen. Mårbackat vaan kasvavat niin julmetun suuriksi, että minne niitä talveksi laittaa?

  T. Mari

  VastaaPoista