"Jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipää ja toisella kukkanen."

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Tulokkaita ja työssäoppimista

Mullanvaihdon yhteydessä osa vanhoista kasveista lensi kompostiin. Hyvästit heitimme nuorelle apostolinmiekalle, jonka hoito ilmeisesti oli minulle ylitsepääsemättömän vaikeaa. En edelleenkään tajua mikä meni vikaan. Se taisi yrittää kasvaa liian suuressa ruukussa ja toisekseen minä varmasti hoidin sitä liikaa. Sen lehtiviuhka roikkui velttona ja kalpeana, lopulta lehtiin ilmestyi sen lisäksi mustia täpliä, aivan kuin homepilkkuja. Sääli, sillä kasvi oli saatu sukulaiselta ja olisin todella halunnut sen kasvavan, voivan hyvin ja joskus ehkä kukkivan.
Apostolinmiekan lisäksi lensi roskiin kaksi vanhaa saintpauliaa. Niistä oli kasvanut vuosien saatossa melkeinpä rungollisia, eivätkä ne siksi pysyneet pystyssä ruukuissaan. En ottanut edes lehtipistokkaita, sillä aikomuksena olisi yrittää bongata nimellisten santtujen pistokkaita, joko muilta kasviharrastajilta tai sitten tilaten esimerkiksi Dibleysiltä Englannista. Olisi kiva tietää keitä purkeissa kasvaa.

No, tämä saintpauliasuunnitelma kaatui kun käväisin tulevalla työssäoppimispaikallani Kuusankosken Viherpisteessä. Siellä oli niin upeannäköisiä santtuja, että sorruin yhteen vaaleanpunaiseen kerrottukukkaiseen, jolla vieläpä on kirjavat lehdet. Itse asiassa minun ei tarvinnut edes maksaa tästä ihanuudesta, vaan sain sen "tervetuliaislahjaksi". :)

Kerrottukukkainen saintpaulia.
Tähän väliin sopiikin kertoa, että meidän opiskeluun kuuluu ensimmäisenä vuonna työssäoppimisjakso, jonka laajuus on 7 opintoviikkoa. Työssäoppiminen kuuluu koko vuoden mittaiseen, massiiviseen kurssikokonaisuuteen nimeltä "työskentely puutarha-alalla" ja sen voi suorittaa melkein missä tahansa puutarhamyymälässä tai puistotöissä. Kukkakauppa ei ole riittävän monipuolinen paikka tähän harjoitteluun. Minä päätin etsiä harjoittelupaikan Kouvolan seudulta. Siispä matkaamme koirien, rottien, gerbiilien ja kasvien kanssa toukokuun alussa takaisin kotikonnuille. Kasvejani odottaa siellä valtava kulmaikkuna tyhjillään.

Toinen tulokas on uusi kultaköynnös, 'Marble Queen', jota olen jo kauan mielessäni haeskellut. Tämä löytyi Plantagenista ja kuuluipa vielä tarjoukseen, jossa sai kolme pientä kasvia könttihintaan. Kaverini osti ne kaksi muuta kasvia, joten tälle kultaköynnökselle ei paljoa hintaa tullut. 'Marble Queen' -lajikkeelta puuttuu miltei kokonaan lehtivihreä ja sen lehdet saattavat olla kokonaan valkoisia. Lehtivihreän puuttumisen vuoksi lajike tarvitsee paljon valoa. Liian pimeässä sen lehdet alkavat muuttumaan vihreiksi, mikä auttaa sitä hyötymään vähäisemmästä valosta.

Epipremnum pinnatum 'Marble Queen'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti