"Jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipää ja toisella kukkanen."

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Pihasuunnittelusta

Kiirettä pukkaa! Viimeisiä kouluviikkoja viedään ennen harjoittelun alkua toisella paikkakunnalla. Blogia pitäisi ehtiä päivittämään rutkasti ennen sitä, sillä tämä blogi on toiminut kaiken muun huvin lisäksi myöskin opiskeluni portfoliona. Nyt on kuitenkin pari vapaapäivää ja pääsiäisviikko on kokonaan lomaa, joten eiköhän kirjoituksia ala syntymään urakalla!
Minun on ollut tarkoitus jo pitkään laatia jonkinlainen postaus valinnaisesta pihasuunnittelun kurssista, joka alkoi ennen joulua jo ja päättyi viime jaksossa. Tämä on nyt se. Kuvat kannattaa klikkailla suuremmaksi!

Pihasuunnittelukurssin virallinen nimi kuului seuraavasti: Viherrakentamisen kasvien käyttäminen pihasuunnittelussa, tuttavallisemmin sitä tuli kutsuttua ihan vain pihasuunnitteluksi. Ja sitähän se pääosin olikin.
Kurssi alkoi teorialla puutarhataiteen historiasta ja yleisesti pihasuunnittelusta. Tämän jälkeen saimme mukavimman tehtävän ikinä: meidän piti suunnitella ja piirtää oma unelmapiha. Mitä se sisältää, mitä siellä tehtäisiin, mitä sieltä pitäisi löytyä: minkälaisia paikkoja, värejä, tuntemuksia. Toteutus oli vapaa, joten minä piirsin ja väritin vapaamuotoisen luonnoskuvan salaperäisen vehreästä puutarhasta, joka oli täynnä piilopaikkoja, vihreyttä, kukkia ja nurmikkoa. Löytyipä kuvastani myös lampi koikarppeineen, pehmeä keinu, grillauspaikka ja pieni kasvihuonekin, jonka oven sivussa roikkui kesäkukka-amppeli. Puun oksalla roikkui suurikokoinen, bambusta tehty tuulikello. Puutarhan katveessa näkyi matala valkoinen porttikin, jonka tarkoitus oli kuvastaa puutarhani yksityisyyttä ja sitä, että puutarhaani ympäröi aita. Sinne ei tultaisi niin vain, eivätkä myöskään koirat karkaisi puutarhan ulkopuolelle.
Tämän työn tarkoituksena oli saada meidät huomaamaan, kuinka jokaisella ihmisellä on omat haaveensa ja oma juuri tietynlainen unelmapuutarhansa. Puutarha on paljon unelmia; paikka rentoutua ja haaveilla, mutta toisaalta se on myöskin paikka, jossa ollaan yhdessä ja harrastetaan kaikenlaista pallopeleistä hiekkakakkuihin. Tämä ilmeni hyvin selkeästi kaikkien töistä. Pihasuunnittelijan on osattava toteuttaa asiakkaansa unelma puutarhasta ja pihasta. Ei välttämättä kovin helppoa!

Palanen unelmapihaa.
Havainnekuva unelmapihan istutusalueen kasveista.

Jatkoimme vielä lisää oman unelmapihan parissa ja aloimme seuraavaksi harjoittelemaan yleissuunnitelman piirtämistä. Opettelimme hahmottamaan oikeita mittasuhteita ja käyttämään mittasuhdeviivainta, mikä oli minulle todella vaikeaa oppia! Unelmapihan avulla harjoittelimme myöskin pihan pinta-alojen laskemista: montako neliötä alueella on nurmea, kiveystä ja montako neliötä koko pihasta on istutusalueita. Piirsimme jostain pihan istutusalueesta myöskin yksityiskohtaisen istutussuunnitelman, detaljin.

Unelmapihan jälkeen siirryimme suunnittelemaan Ahlmanin alueella olevaa kivikkoryhmää. Mittasimme sen paikan päällä ja merkitsimme karttaan kasvit. Lähes kaikki kasvit olivat tunnistamattomia jo siinä vaiheessa syksyä, mutta hallitsevat vuorimännyt, pesäkuusi ja tuivio tulivat selvästi esiin. Jokainen suunnitteli kivikkoryhmän uusiksi ja valitsi sinne sopivan kasvillisuuden.

Kivikkoryhmän kasvillisuus kuvattuna kukinnan värin mukaan.
Poikkileikkauksesta sai vihiä kivikkoryhmän korkeuseroista.

Kivikkoryhmän lisäksi suunnittelimme koulun alueella muitakin kohteita. Seuraavaksi suunniteltiin päärakennuksen, Ahlmanin kartanon, korotetut istutusalueet. Ne sijaitsivat rakennuksen pohjoispuolella, joten aurinkoa ne näkivät vain vilaukselta aamuisin. Valmiiksi niissä kasvoi ainakin suuria, joka suuntaan kurkottelevia japaninmarjakuusia sekä matalaa, punakukkaista alppiruusua. Tehtävän myötä tuli tutkittua jälleen kerran paljon kirjallisuutta ja opiskeltua varjoisen paikan kasveja.
Viimeisenä kohteena koulun alueella oli Toimelan pihan rakennesuunnitelma. Pääpainona suunnitelmassa oli kulkureittien ja erilaisten pintojen suunnittelu. Pinnoissa tuli ottaa huomioon alueella liikkuvat ihmiset, sekä pintojen ja materiaalien helppohoitoisuus ja toimivuus. Tarkkoja kasvillisuussuunnitelmia Toimelan pihaan ei tehty, vaan ainoastaan suurpiirteisesti määriteltiin missä olisi matalaa pensasta, missä korkeampaa ja missä olisi perennoja.

Havainnekuva kartanon edustan istutuksesta.
Palanen Toimelan pihan suunnitelmaa.

Suunnitelmien lisäksi kurssiin mahtui myöskin ryhmässä tehtäviä töitä. Ryhmätyöt eivät ole vahvuuteni, siinä mennään vahvasti epämukavuusalueelle. Jotenkin vastuun jakaminen ja uskominen muiden käsiin on haasteellista, en saakaan pidellä ohjia yksin kaiken aikaa! Opettavaista ja tuikitarpeellista.
Käsittelimme tunnilla erilaisia puutarhatyylejä ja valitsimme kukin itselle kaikista mieluisimman tyylin. Saman tyylin valitsijoista muodostui ryhmä, joiden kanssa etsimme tietoa tyylisuuntauksestamme, leikkelimme kuvia vanhoista puutarhalehdistä ja teimme seinälle suuret tietopläjäykset. Unelmapuutarhanihan oli salaperäinen ja vehreä, joten valintani puutarhan tyylisuunnaksi oli tietenkin englantilaistyyppinen puutarha.
Englantilaiselle puutarhalle tyypillistä on runsaat istutukset, ahtaan oloiset pikkupolut kiemurtelemassa kulkuväylille rönsyävien kasvien lomassa, kukkivat portit ja pergolat, sekä salaperäisyys: kiemurtava polku vie jonkin patsaan, vesiaiheen tai näkymättömissä olevan istuskelualueen luokse. Sellainen juuri on unelmapuutarhani.
Muita puutarhatyylejä oli luonnonmukainen puutarha, japanilaistyylinen puutarha, perinnepuutarha, metsäpuutarha ja moderni puutarha.
Ryhmätyönä suunnittelimme niin ikään oikealle asiakkaalle yleissuunnitelman rivitaloalueen yhteisestä piha-alueesta. Tämän alueen mittauksista olenkin postannut jo aiemmin valokuvia. Mittaaminen oli haasteellista paukkupakkasissa ja lumihangessa, eikä ollut yhtään vähemmän haasteellista saada yleissuunnitelmasta hallitun ja siistin näköistä, kun tekijöinä oli kourallinen ihmisiä!

Ryhmätyö seinällä.
Työssäoppiminen ja näyttötyö

Kurssiin kuului työssäoppiminen, jonka vuoksi jokainen hankki itselleen pihasuunnitelmaa vailla olevan asiakkaan. Tein suunnitelmani iskäni rivitaloasunnon takapihasta. Arvosteltavana oli suunnitelman teknisen puolen lisäksi asiakastyö: kuinka asiakkaan toiveet huomioitiin ja kuinka hyvin osasimme neuvoa asiakasta ongelmatilanteissa, kasvien hoidossa ja ideoiden toteuttamisessa.
Sain melko vapaat kädet suunnitelmassa, asiakkaillani ei ollut oikeastaan kuin yksi tärkeä toive: pihalle tulisi rakentaa kiinteä grilli. Tiilitkin oli jo valmiina, joten ei muuta kuin hommiin! Rivitaloasunnon takapihat ovat melko pieniä, kuten kaikki tietävät, joten oli aika selvää missä grilli tulisi sijaitsemaan. Ei ollut vaihtoehtoja, sen oli oltava lähes keskellä aluetta. Grillin paikka, sekä jo olemassa oleva kirsikka ja mustaherukka rytmittivät suunnitelmaa ja asettivat rajoja.

Takapihan sisäänkäynti ja jo olemassa oleva katos pation yllä. Korotin pation maasta ylös ja tein siitä suuremman, se tulee suunnitelmassani reippaasti katoksesta ulos.
Etualalla näkyy nuori kirsikkapuu. Tonttien välissä on orapihlaja-aita. Pyykkitelineen jätin suunnitelmassa samalle paikalle missä se jo olikin.
Pihan taustalla on harvennettu metsä, jonka lomasta näkyy omakotitalojen kattoja.
Pihasuunnitelma Photoshopilla räpellettynä. Tämä luonnos lähti sähköpostilla asiakkaalle hyväksymistä varten. Sain positiivista palautetta ja luvan alkaa piirtämään varsinaista suunnitelmaa.
Näyttötyö luonnosvaiheessa. Kuvassa näkyy useampi tärkeä viivain, sekä possulasi jonka avulla piirsin pation!
Väritetyn suunnitelman tussaus on alkanut.
Valmis työ. Alla näkyy suikale työselostusta, jossa sama suunnitelma kerrotaan tekstimuodossa.
Sain kurssista kiitettävän arvosanan. Tykkäsin koko kurssista kuin hullu puurosta! En ollut osannut arvatakaan, että puutarha-alaan voisi liittyä näin totista piirtämistä, tai suorastaan taidetta. Tämä on puutarhurin ammatti yhdistettynä entiseen ammattiini, artesaaniin. Olen jopa pohtinut pihasuunnitelmien tekemistä jatkossakin, voisiko tätä ehkä tehdä työkseen?

2 kommenttia:

  1. Heippa! Sattumalta osuin tänne kun googlettelin lamosalaleita ja muita salakieliä. Olen melkein varma, että oltiin kesällä pari vuoroa samoissa töissä Pirkkalassa, joten pakko jättää viestiä. Päädyin siis sinun jalanjäljissäsi opiskelemaan ja täällä yritetään selvitä ensimmäisestä kasvitentistä :) Tästä blogista on mulle paljon apua, hahmotan paremmin kurssien sisällön ja ilmiselvää on, että haluan tälle pihasuunnittelukurssille! Piirtäminen ei kyllä ole vahvin puoleni, mutta viivainten ja muiden avulla ehkä paremmin kuitenkin sujuu kuin vapaalta kädeltä.

    Mitä sinulle kuuluu nykyään? Oletko vielä Plantegenissa?

    VastaaPoista
  2. Moikka! Mulla tää blogeilu tuntuu olevan nyt työn ja tuskan takana, jopa kommentteihin vastailu.
    Mutta kyllähän minä sut muistan! Pirkkalassa hääräiltiin ja sulla oli oma pieni muistivihko mukana, josta olin hyvin kateellinen :)
    Hieno homma, että päädyit opiskelemaan! Ja ihanaa kuulla jos mun blogista on ollut peräti hyötyäkin. Siinä tapauksessa olen erittäin iloinen, etten ole poistanut sitä.
    Pihasuunnittelun kurssi oli minusta parasta koko opiskelun aikana, opin eniten juuri siellä. En voi kuin suositella! :)
    Plantagenissa olen edelleen töissä silloin kun tarvitaan, mikä on vähemmän kuin haluaisin.

    VastaaPoista