"Jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipää ja toisella kukkanen."

maanantai 29. marraskuuta 2010

Kasveja ja ötököitä

Ulkona paukkuu hirmupakkaset (tällä hetkellä -17,3°C), mutta huonekasvini jostain syystä tykkäävät kukkia. Yritin varovaisesti ehdotella heille talvilepoa, koska olen lueskellut että huonekasvit muissakin kodeissa viettävät sellaista, mutta eivät nämä ota uskoakseen. Ei niitä oikein raaski pakottaakaan moiseen. Antaa kukkien kukkia, levätä voi sitten kesälläkin.
Sattuipa viikonloppuna taivaalla näkymään merkillinen valoilmiökin, joten asiasta intoutuneena tietenkin tartuin kameranraaskuuni ja päätin kuvata kasveja. Kerrankin sai kuvia luonnonvalossa ilman kellastuttavaa salamaa!
Kuvia!

Aeschynanthus speciosus, soihtuköynnös. Tämä aloitti kukintansa elokuussa, eikä pahastunut edes muutosta.

Vanilla planifolia, vanilja. Pieni pistokas opettelee kiipeämään.

Neomarica northiana, apostolinmiekka. Ei kuki vielä, mutta ehkä joskus?

Aeschynanthus marmoratus, kirjosoihtuköynnös. Kasvilla on vaatimattomat kukat, mutta upea lehtiväri.

Phalaenopsis, perhoskämmekkä. Vanhin perhoseni, jolla nyt neljä kukkavartta nupuillaan.

Tein jokin aika sitten myöskin reissun Lielahden Plantageniin. Kauan suunniteltu ponnistus, odotukset olivat korkealla ja uskoin astuvani ovista sisään jumalaiseen kasvitaivaaseen. Niin paljon olin lukenut ja kuunnellut ihmisten suitsutusta kyseisestä paikasta. Katinkontit! Perusviherkasveja, niitäkään ei mitenkään älyttömästi. Perhoskämmekät oli tarjouksessa, mutta ei ollut yhtäkään joka olisi hyllystä mulle silmää iskenyt ja vinkannut että "hei tyttö, mennääks teille". Tarjoushyllyssä pelkästään erilaisia palmuja ja viikunoita, ei kiinnosta.
Kyseisestä puljusta ei myöskään löytynyt minkäänlaisia amppeleita ulos laitettavaksi, johon olisi saanut kanervia istutettua. Tai oli siellä keraamisia pikkupurkkeja, mutta niitä ei lasketa. Olisin halunnut koriamppelin. Tai edes muovisen.
No, mutta kun olin sinne saakka matkustanut kahdella bussilla, en tietenkään voinut tyhjin käsin poistua. Kyselin myyjältä minkälaisia pakkausmahdollisuuksia heiltä löytyy, ja kun löytyi paljon sanomalehteä, muuta paperia ja muoviakin, niin päätin ostaa tarjouksessa olleita vaaleanpunaisia flamingonkukkia. Ne ovat hyvin kylmänarkoja kasveja - onneksi ei kuitenkaan ollut vielä pakkaskelejä. Flamingonkukkia sai kolme kappaletta kympillä. Yksikin olisi tosin riittänyt, mutta sen yhden hinta oli 5,95€, joten laskekaa siitä.
Kotona annoin lämpötilan kukkapaketeissa tasaantua parin tunnin ajan ja sitten aloin purkamaan nyyttejä. Päätin istuttaa kaikki kolme kasvia samaan ruukkuun. Pyörittelin kasveja lavuaarin yllä ja poistin muutamia kellastuneita pikkulehtiä, ja silloin huomasin sen. Tai siis ne. Ötököitä! Tuholaisia! Kamalia ja ällöttäviä pikkumonstereita mun flamingonkukissani! Mustia, pieniä tyyppejä istui muutaman lehden alapinnalla useita. Rykelmässä varren vieressä. Ei seittiä, eivätkä ne juosseet tai lentäneet karkuun. Tutkin kasveja jo Plantagenissakin, mutta ilmeisesti vaihtelin ostoskorissa olevia yksilöitä valitessani oikeita, että kaikkia ei tullutkaan tarkistettua.
Jälkeenpäin ajateltuna olisi kannattanut napata kuva ötököistä, mutta minulla oli sillä hetkellä liian kiire kiikuttaa kasvi kylpyhuoneeseen suihkun alle. Suihkutin melko viileällä vedellä ja päälle suihkin mäntysuopasumua. Kasvi vietti sen yön kylppärin puolella. Aamulla toistin käsittelyn ja saman päivän iltana se sai muuttaa keittiön puolelle, tiskialtaan reunalle, jossa se saisi edes hieman valoa. Ja ennen kaikkea missä mulla oli valoa tarkkailla sen lehtiä ja niillä istuskelevia salamatkustajia.
Olen jatkanut sen jälkeen sumuttelua pelkällä vedellä. Joka aamu ja aina muulloinkin saatan suihkaista jos muistan. Ötökät eivät ole palanneet. Toivottavasti eivät palaakaan.
Kasvi oli karanteenissa tiskipöydällä reilun viikon ajan, jonka jälkeen se pääsi olohuoneen ikkunalle muiden seuraan.
Tässä kuva kaunokaisesta tällä hetkellä:

Anthurium Scherzerianum 'Lentini Pink'