"Jos sinulla on kaksi rahaa, osta toisella leipää ja toisella kukkanen."

torstai 23. syyskuuta 2010

Tuholaisia ja bussiretkiä

Meillä oli retkipäivä! Oli tarkoitus lähteä alunperin sienestämään ja marjastamaan, mutta ei sitten mentykään. Kuulema metsästä ei olisi ollut mitään jäljellä sen jälkeen. Saattaa olla totta. Enkä mä totta puhuakseni olisi edes sinne hirvikärpästen sekaan kaivannutkaan.
Siispä lähdimme koululta bussilla Hämeenkyröön Frantsilan yrttitilalle ja Yrjölän marjatilalle. Ahlmanilla vierailulla olleet ranskalaiset metsäalan opiskelijat lähtivät meidän mukaan.
Frantsilassa bussin kyytiin hyppäsi paikan omistaja, joka selosti meille englanniksi yrttitilan toiminnasta ja kasveista. Kävimme katsomassa peltoa, jolla yrttejä kasvoi, kasvihuonetta ja kuivaustiloja. Kaikki oli kovin luonnonmukaista ja ihanan hippimäistä! Kasvit rehottivat valloillaan ränsistyneessä kasvihuoneessa, kuivaustilat olivat vanhassa, vinossa ladossa. Pelto muistutti lähinnä villiniittyä, jonne pystyi hyvin kuvittelemaan yrtinkerääjät töihin pellavavaatteissa ja varvassandaaleissa.
Ruokailimme Frantsilan hyvänolonkeskuksessa ja kuuntelimme luentoa Frantsilan luonnonmukaisista tuotteista. Ranskalaiset opiskelijat olivat hyvin avoimia: ei mennyt kuin hetki kun yksi heitti paitansa pois ja kaveri takana alkoi hieromaan hartioita mentholin tuoksuisella voiteella. Toinen maisteli hammastahnaa, koska eihän niissä etiketeissä tietenkään lukenut ranskaksi tai edes englanniksi mitä ne sisälsivät!

Yrjölän marjatila oli todellinen perheyritys. Paikan omistajat olivat nuoria, perheellisiä ihmisiä. Marjoja kasvoi silmänkantamattomiin ja maisemat olivat upeat. Olisipa ollut kamera mukana! Minulla ei ollut ennestään lainkaan tietoa marjatiloista ja marjantuotannosta, joten kuuntelin kaikkea mielenkiinnolla.
Yrjölän pariskunta olivat juuri sellaisia yrittäjiä, joita olen yrittäjien aina kuvitellut olevankin: ahkeria ja kekselijäitä, intohimoisia omalla alallaan. Perheen bordercollie oli vähällä varastaa koko shown. :)
En tiedä olisiko minusta yrittäjäksi.

Meillä oli myöskin tentti kasvitaudeista ja -tuhoojista. Sain arvosanaksi kolmosen, mutta en kuitenkaan aivan täyttä pistemäärää. En tunnistanut kaikista tavallisinta, eli omenarupea! Voi miten noloa!
Tässä lista tuhoeläimistä joita meidän piti tunnistaa:

Vihannespunkki
Lehtikirva
Ansarijauhiainen
Kalifornianripsiäinen
Villakilpikirva
Kaalikoi
Sipulikärpäne
Hedelmäpuupunkki
Vattukuoriainen
Porkkanakemppi
Kaalikärpänen
Kirppa
Porkkanakärpänen
Herukanäkämäpunkki
Pihjalanmarjakoi
Omenakemppi
Herukkakirva
Perhostoukat

Ja taudit:

Muumiotauti
Omenarupi
Porkkanan mustamätä
Hamaahome
Versotauti
Punapahka
Mansikan rengaslaikku
Varistetauti
Härmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti